När marknaden vänder – Hur agerar du i kristider på börsen?

När marknaden vänder – Hur agerar du i kristider på börsen?

I skrivande stund den 1 mars 2020 befinner vi oss mitt i en orolig tid på marknaden. Efter en kraftig uppgång under slutet av förra året, samt inledande del av detta år, möts vi nu av ett väldigt brant fall på börserna runt om i världen.

Triggat av den snabba spridningen av det så kallade coronaviruset (2019-nCoV) har en ny global oro uppdagats och en stor osäkerhet har uppstått på börsen.

Frågan är då: hur ska man som investerare agera inför denna typ av kriser?

Det finns givetvis inget enkelt givet svar på den frågan, men vi ska titta närmare på några möjliga alternativ.

1. Business as usual

En vanlig strategi är att fortsätta ligga investerad i aktier, trots nedgångarna, med förhoppningen om att det så småningom kommer att vända. Historiskt sett har tiden varit investerarens vän, oavsett hur allvarlig en kris sett ut, eller hur brant fallet har varit.

Den som följer denna strategi ser givetvis även till att successivt fylla på med mer aktier när priset sjunker. Det är dock svårt att veta hur länge en börsnedgång kommer att vara. Historiskt har det rört sig om alltifrån kortare dippar på några dagar, till längre ekonomiskt tuffa perioder som varar i flera år.
Denna strategi är förhållandevis enkel att följa och bör på lång sikt ge utdelning. Den kräver inget moment av tur med att tajma marknaden. Det kan dock kännas tungt psykologiskt om nedgången blir långvarig och man hela tiden ser hur kapitalet minskar.

2. Sälja av aktier och investera i andra tillgångar

En annan strategi är att låta delar av kapitalet vara antingen likvida eller investerade i andra tillgångar än aktier. Denna strategi kan antingen vara på plats hela tiden, som en försäkring mot oväntade händelser och börsnedgångar, eller baseras på ett beslut som tas när börsen verkar vara på väg att vända.

Vanliga tillgångar att välja som en hedge mot aktier är:

  • Guld, silver eller andra ädelmetaller och råvaror
  • Räntebärande papper
  • Likvid kassa

Nackdelen med detta är såklart risken att missa avkastning om börsen vänder upp. Det är svårt att förutspå hur lång eller hur kraftig en nedgång kommer att vara och den uteblivna avkastningen kan i värsta komma att kosta mer än vad du skulle sparat om börsen gått ner.

3. Spekulera i nedgång

En ännu mer aggressiv strategi är att gå över till att istället spekulera i en allmän börsnedgång. Det kan göras till exempel genom:

  • Blankning
  • ETF:er
  • Certifikat
  • Terminer
  • Optioner

Dessa sätt att spekulera kan göras med olika nivåer på risk och kan vara alltifrån en liten hedge för att skydda portföljen, till ett försök att tjäna storkovan på en kraftig marknadsvändning.

Hur mycket volatilitet tål ditt börspsyke?

När det börjar svaja på börsen är det klokt att ha en portfölj som du kan hantera utan att få panik. Här är vi alla olika och om du aldrig upplevt en tuffare period på börsen kan det vara svårt att veta hur du kommer att agera när det väl börjar svänga.

Det är sannolikt klokt att ha en uttalad strategi på plats redan innan det händer, eftersom det sällan är en bra idé att agera i panik när marknaden börjar bli orolig.

Om din strategi är ”buy’n hold” bör du försöka hålla dig till det. Det samma gäller om du vill ha en viss hedge mot börsnedgångar och placera en viss del av ditt kapital utanför börsen. I slutändan handlar det om vad du och ditt psyke kan hantera. Hur kommer du att hantera 5, 10 eller till och med 20 procents nedgång? Det kan vara nog så svårt att veta om du aldrig upplevt det tidigare.

Hur resonerar du?

Detta var några av de förhållningssätt som investerare och spekulanter på börsen har när det kommer till nedgångar.

Hur resonerar du? Ligger du fullinvesterad i vått och torrt, har du alltid en kassa redo när börsen viker, eller sitter du på alternativa investeringar?

Skriv gärna en kommentar längre ned och dela med dig av dina tankar kring börsen under dessa skakiga tider!

Vänligen hjälp oss dela...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Ad
Authored by: Peter Isaksson

Jag har ett stort intresse för börsen och sparar regelbundet pengar som framförallt investeras i aktier. Att skriva är ett bra sätt att lära sig nytt, vilket gör det extra kul att skriva för StockPick.se då jag själv är mycket börsintresserad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *