Månadens bostad från mäklare

Månadens bostad från mäklare

I samarbete med fastighetsmäklare på den spanska solkusten kommer vi att presentera ”Månadens Bostad”en speciellt noga selekterad fastighet som är till salu från vår samarbetspartner.

Inför kommande presentationer av ”Månadens Bostad” kan du redan nu ta del av viktiga råd inför ett eventuellt köp av en bostad i Spanien.

Var nätsmart

Du behöver inte alltid besöka boendet i fråga, i alla fall inte initialt. Det går utmärkt att via datorn och internet bilda sig en god uppfattning om olika bostäder hemifrån. Vill ni sedan vara på plats och titta – kontakta oss så kan vi ordna visningsresa.

Skaffa NIE-nummer

För att du ska kunna genomföra ett bostadsköp måste du skaffa ett så kallat NIE-nummer, skatteidentifikationsnummer. Var ute i god tid och ta gärna hjälp av din mäklare.

Prissumman gäller

Att buda på bostäder, som vi är vana vid i Sverige, är inte alls lika vanligt i Spanien. Säljaren vill oftast ha det pris som är angivet, men visst förekommer prutning. Bra att ha i åtanke är att man i Spanien tillämpar först-till-kvarn-principen.

Spansk fastighetsskatt är den dubbla

Hur är det då med skatten? Jo, i Spanien betalar man både statlig (0,25-0,5 procent) och kommunal (0,4-1,1 procent) fastighetsskatt.

Övriga skatter och avgifter

När du köper en bostad i Spanien tillkommer en del kostnader utöver själva köpeskillingen. Generellt bör du räkna med ett tillägg till köpeskillingen om ca 10-13 %. Vid köp av nyproducerade bostadsfastigheter tillkommer en mervärdesskatt om 10 % av köpeskillingen.

Betala handpenning

Handpenningen motsvarar tio procent av köpeskillingen.

Undersökningsplikt även utomlands

Föga förvånande har man som köpare av bostad i Spanien, precis som i Sverige, undersökningsplikt. Det vill säga en skyldighet att före köp undersöka ­bostaden och rådet är att anlita en expert. Gäller det nyproduktion är det extra viktigt att kontrollera att det aktuella bolaget verkligen har licens och bankgarantier/försäkring för bygget i fråga. Ta hjälp av din mäklare när det gäller frågor om vitvaror etc.

Tillträde till bostaden i Spanien

Vid köp av begagnad bostad går allt fort. Redan efter fyra till sex veckor kan du få tillträde till bostaden. Mycket hänger ihop med hur snabbt du kan få ditt skatteidentifikationsnummer, NIE.

Lagfart och nycklar

Lagfarten liksom själva avtalet signas hos notarius publicus. Det är även där och då som du får nycklarna till den nya bostaden i din hand.

Vänligen hjälp oss dela...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Ad
Authored by: Petter Hedberg
Website: nyemission.info

Mer om mig: Tycker det är intressant med investeringar och aktier i allmänhet men i synnerhet är det mycket givande att få intervjua drivna företagare & entreprenörer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *