Har du en plan för dina investeringar?

Har du en plan för dina investeringar?

För oss vanliga småsparare finns det många olika sätt att tänka när det gäller investeringar. Vi kan ha olika mål med vårt sparande, olika lång tidshorisont och den risk vi är villiga att ta kan skilja sig enormt.

Dessutom finns det vanligtvis skillnader i vilka kunskaper vi besitter när det kommer till värdepappersinvestering. Har du en plan för dina investeringar?

Olika sätt att tänka kring investeringar

Innan vi börjar fundera i termer av strategi när det kommer till investeringar, behöver vi ha några enkla fakta på bordet:

1. Det är väldigt svårt att kontinuerligt slå index på aktiemarknaden. Variansen gör att vem som helst givetvis kan överprestera enskilda år, men att år efter år, över tid, ha en avkastning som överstiger ett generellt index är extremt ovanligt. Inte ens professionella analytiker tycks klara av detta i någon större utsträckning.

2. Många som försöker ”vänta ut” marknaden för att hitta köplägen, invänta en krasch eller en större nedgång, missar istället ofta avkastning som sedan blir svår att ta igen. Det räcker med att missa några av börsens bästa dagar så ligger du plötsligt efter och får svårt att komma ikapp. Återigen är det förstås möjligt att lyckas med timingen, vilket kan göra under för din avkastning. Men att ha det som plan och regelbundet försöka sig på konststycket att tajma marknaden är för de allra flesta dömt att misslyckas.

Med detta i bakhuvet kvarstår då frågan: hur ska man tänka kring sina investeringar? Vilken plan är den bästa?

För att kunna svara på detta behöver du gå till dig själv och kanske ställa dig själv följande frågor om ditt sparande:

  • Vad är mitt mål med mitt sparande?
  • Vilken tidshorisont har jag?
  • Finns det någon bransch eller någon marknad där jag har särskild kompetens som kan ge mig ett övertag?

Några generella tips som brukar ges är att vara långsiktig och att ha en väldiversifierad portfölj. Vissa menar, bland annat av de anledningar vi diskuterat tidigare, att det bästa är att köpa index. Det kan göras till exempel genom att köpa billiga indexfonder, för att följa börsens generella utvecklingen över tid. Genom att kontinuerligt investera i index, år efter år, kommer du att följa börsen under både bättre och sämre tider, men på lång sikt alltid få en bra avkastning, åtminstone sett historiskt så länge aktiemarknaden har funnits.

En annan populär strategi är att satsa på bolag som genererat en stabil utdelning genom åren. Sådana bolag tenderar att erbjuda en avkastning och utveckling som är mer stabil och många finner nöje i att se utdelningarna växa sig större år efter år. Det ger en påtaglig känsla av framgång, vilket kan vara en morot för att upprätthålla sparandet. Att vara långsiktig och fortsätta investera under många år, har visat sig vara framgångsfaktor när det kommer till att få pengar att växa.

Det finns förstås en tjusning och en stor potentiell vinst i att försöka analysera bolag och försöka hitta sådana som har stora möjligheter att växa. De som träffat rätt när det gäller tillväxtbolag har kunnat åtnjuta fantastisk avkastning på sina investeringar. Detta kräver förstås mer aktivt arbete och mer kunskaper för att lyckas, än att ha en mer passiv strategi och till exempel köpa fonder. Det gäller kanske att vara ödmjuk och vara ärlig mot sig själv och fråga sig: Tror jag att jag har en edge mot marknaden i mina analyser? Eller är detta något jag gör delvis för att jag tycker det är roligt och intressant, även om min förväntade avkastning är sämre än index?

Det är givetvis inget fel i att ha aktiesparande som hobby. Även om man går på vissa minor och gör snedsteg här och där under sin resa, kommer man sannolikt att utvecklas och få se ens kapital växa över tid.

Oavsett vilken plan eller strategisk ingång du har när det gäller investeringar, kan det vara bra att faktiskt ha en sådan uttalad. På så vis kan du ta rationella beslut kring dina investeringar istället för att handla på intuition eller hoppa från tuva till tuva.

Hur du än gör, önskar vi dig god lycka med dina investeringar och hoppas på ett nytt börsår med god avkastning i portföljen!

Du får gärna lämna en kommentar längre ned om min artikel!

Vänligen hjälp oss dela...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Ad
Authored by: Peter Isaksson

Jag har ett stort intresse för börsen och sparar regelbundet pengar som framförallt investeras i aktier. Att skriva är ett bra sätt att lära sig nytt, vilket gör det extra kul att skriva för StockPick.se då jag själv är mycket börsintresserad.

There is 1 comment for this article
  1. Petter Hedberg at 12:04

    Intressant att läsa ”Har du en plan för dina investeringar?” Alltid bra att ta in feedback och olika infallsvinklar i ämnet. Vi välkomnar Peter till vår blogg StockPick.se och ser fram emot fler inlägg! Mvh Petter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *