Börsintroduktioner – Går det att tjäna pengar på dem?

Börsintroduktioner – Går det att tjäna pengar på dem?

När nya bolag kommer in på börsen dyker det många gånger upp erbjudanden om att teckna aktier en viss tid innan det är dags. Är det en bra investering att vara med från början, eller bör du vänta och se hur bolaget utvecklas först? Går det att tjäna pengar på börsintroduktioner?

Hur har nyintroducerade bolag presterat historiskt?

Det finns åtskilliga studier som pekar på att en merpart av de bolag som introduceras på börsen faktiskt stiger i värde under den första börsdagen. Samtidigt är det även så att dessa bolag i majoriteten av fallen faktiskt ger sämre avkastning än index när man tittar ur ett långsiktigt perspektiv. Med denna information tillgänglig framstår det som att börsintroduktioner är ett bra sätt att tjäna pengar, åtminstone kortsiktigt. Men givetvis är det inte så enkelt som det låter.

Några viktiga saker att ha i åtanke

Det finns förstås omständigheter som gör att det är svårare än det låter att tjäna pengar på börsnoteringar. En uppenbar sådan, är det faktum att det ofta är svårt att bli tilldelad några aktier. Du är sällan ensam om att vilja teckna aktier i ett populärt bolag och många gånger får du ingenting. Andra gånger får du en bråkdel av andelen du ville teckna. Det är helt enkelt inte så lätt att få tillgång till en börsintroduktion, även om du skulle vilja. Detta är förstås ingen anledning att inte vara med och anmäla ditt intresse, det värsta som kan hända är att du bli utan helt enkelt.

Sedan är det förstås viktigt att förstå att olika aktier kommer in med helt skilda förutsättningar. Vissa bolag har ett enormt tryck och marknaden är i princip överens om att bolaget är köpvärt. Det kan resultera i att det blir ännu svårare att tilldelas aktier, men kan å andra sidan göra det desto mer sannolikt att aktierna kommer att handlas upp under första börsdagen. Andra aktier är betydligt mindre kända, eller populära, och är mer osäkra kort. Det är alltså klokt att ha lite koll på bolaget och marknadens syn på det, för att kunna göra en egen bedömning om huruvida det är troligt att du kommer kunna tjäna pengar på börsintroduktionen.

En annan sak som är viktig att ha en uppfattning om, är värderingen som bolaget kommer in med. Även stora, välkända och attraktiva bolag, kan komma in med alldeles för hög värdering. Då kan marknaden istället handla ner bolaget direkt. Ett välkänt exempel från 2019 var när det stora teknikföretaget för transportlösningar, Uber, introducerades på den amerikanska börsen. Bolaget kom in med en enormt hög värdering och sjönk såväl under den första handelsdagen, som under årets gång, även om aktien under en kortare tidsperiod handlades över IPO-priset.

Slutsatser

Så hur är det då? Är börsintroduktioner ett sätt att tjäna pengar? Svaret är ja, det kan mycket väl vara det. Det går att betrakta introduktioner som ett sätt att spela med oddsen lätt riktade till din fördel, med förutsättningar att:

  • Du blir tilldelad aktier
  • Du säljer dem under första handelsdagen

Det är dock viktigt att förstå att detta är en typ av spekulation som kommer med en stor risk och om du inte har kunskap om bolagen du investerar i ökar risken att du åker på en nit. Det gäller att ha klart för sig vilka risker som finns, samt endast investera pengar du har råd att förlora. Det finns ingen som helst garanti för att en enskild, eller flera separata, börsintroduktioner skulle sluta positivt. Däremot finns en historik som säger att du bör få rätt fler gånger än du har fel om du är med i en börsintroduktion.

Allt sammantaget, inräknat svårigheterna att faktiskt få några aktier, är börsintroduktioner sannolikt inte något som kommer att göra dig rik. Det kan dock vara både spännande, lärorikt, och ge en viss överavkastning över tid, att kontinuerligt vara med på börsintroduktioner med avsikt att göra kortsiktiga affärer.

Du får gärna lämna en kommentar längre ned om min artikel!

Vänligen hjälp oss dela...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Ad
Authored by: Peter Isaksson

Jag har ett stort intresse för börsen och sparar regelbundet pengar som framförallt investeras i aktier. Att skriva är ett bra sätt att lära sig nytt, vilket gör det extra kul att skriva för StockPick.se då jag själv är mycket börsintresserad.

There is 1 comment for this article
  1. Petter Hedberg at 17:29

    Vi tackar Peter Isaksson för hans blogginlägg och ett faktum är för dem som har följt oss under årens lopp är att det går att tjäna pengar börsintroduktioner. Vi har erfarenhet av ett flertal bolag som resulterat i flera hundra procent men givetvis också mindre lyckade börsintroduktioner. Precis som Peter skriver är det viktigt att var medveten om vilka risker som finns, samt endast investera pengar du har råd att förlora.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *